Putovanje u Japan: Deset dragocjenih savjeta

Autor: Vlatko Mišković

1. Ne planirajte posjet gejšama
Zaboravite sve što ste o gejšama pročitali u romantičnim knjigama ili gledali u osrednjim filmovima. Gejša je u Japanu institucija, dostupna samo bogatašima ranga vlasnika multinacionalne kompanije. Za utjehu, međutim, ostaju vam mnoge jeftinije i dostupnije varijante.
Savjet: Ako ste u Tokiju, pođite u četvrt Asakusa gdje se sve nudi po vrlo pristupačnim cijenama, pa i seks.
Dodatni savjet: Dobro zapamtite, ime četvrti je Asakusa. Ako ga pomiješate sa Akasaka, naći ćete se u jednoj od najskupljih četvrti Tokija.

2. Ne krećite u Japan bez poklona
Obvezno sobom ponesite najmanje dvadesetak različitih darova iz Hrvatske. Darivanje je drevni običaj u Japanu i naći ćete se u neugodnoj situaciji kad Vam netko nešto pokloni, a nemate mu čime uzvratiti. S druge strane, Japanac će Vam svakako uzvratiti poklonom na dobiveni poklon, pa se investicija u darove uvijek višestruko isplati.
Mala napomena iz japanskog bontona: Nikad (ali doista nikad!) ne otvarajte poklon kojeg dobijete u prisustvu onoga tko vam ga je dao. A kad predajete poklon, nikad (ali doista nikad!) nemojte ga hvaliti (na pr. „Ovo vam je najbolja domaća rakija iz hrvatske!“), nego recite nešto jednostavno u smislu da je to tek sasvim mali i skroman poklon.
Niz je još sličnih zanimljivosti o Japanu, poput gejša, haiku poezije, ikebane itd, koje će nas iznenaditi i često – oduševiti svojim specifičnostima.

3. Naučite malo japanskog
Naučite ponešto japanskog jezika. Mnogo ćete se lakše snaći i puno će Vas više cijeniti. Ako ništa drugo, naučite barem najosnovnije:
– Kad se izgubite u beskrajnom labirintu tokijskih ulica ili mreži podzemnih željeznica što će vam se prije ili kasnije dogoditi, spasonosni upit glasi:
. . . . . . WA DOKO DES KA?
Na mjestu „točkica“ kažete odredište gdje biste željeli stići, ime svog hotela i sl.
– Pazite, u japanskom ima dosta sličnih riječi, ali potpuno različitog značenja (više o tome ovdje), pa zapamtite barem jedno:
– Kabukiza je tradicionalno japansko kazalište
– Kabukicho nešto posve drugo; kvart crvenih lampiona u Tokiju.

4. Ne bojte se nasilja, lopova, ni huligana…
U Japanu turistkinje ne moraju svoje ručne torbice skrivati, niti čvrsto držati dok šeću gradom, ne morate se bojati usred noći hodati najzabitijim četvrtima velikih gradova.
Japan je zemlja bez uličnih razbojnika, kradljivaca i napasnika. „Jakuze“, koje poznajete iz filmova, ti strašni gangsteri bez jednog ili više prstiju koje su si odrezali kao zalog odanosti šefu, ne napadaju obične građane, ponajmanje turiste. Najgore što vam se uvečer može dogoditi jeste susret s nekim dobroćudnim pijancem koji bi s vama želio porazgovarati na engleskom. Zna samo tri riječi, ali ih s velikim trudom kombinira u svim mogućim složenicama kako bi održao živu konverzaciju…
Više ovakvih detalja i sličnih zanimljivosti o Japancima kakvi doista jesu, a kakve zapravo ne poznajemo, možete pročitati  OVDJE.

5. Vizitka je obvezna
Prvo: ispast ćete krajnje primitivni ako prilikom upoznavanja ne možete sugovorniku dati svoju posjetnicu.
Drugo i ne manje važno: ispast ćete jednako primitivni ako dobivenu vizitku odmah spremite u džep uz kratko i kurtoazno „Thank You“.
Ne! Prije spremanja u džep, u nazočnosti svog novog poznanika, pažljivo i polako pročitajte kompletan sadržaj posjetnice i značajno kimnite glavom kod svakog podatka, posebno kod naziva njegove tvrtke i pozicije u hijerarhiji tvrtke. Konkretno, kad pročitate, recimo, „Honda“, značajno kimnite glavom i ponovite s divljenjem „Aahaaa, Honda, oh yes…“, pa onda jednako značajno kimnite glavom kad pročitajte da je dotični sales manager u Hondi i ponovite s ushitom „Sales manager! Fantastic, oooh“.

6. Pripremite sa na japanska jela
Ukratko, Japanci jedu sve što leti, raste i hoda po četiri velika japanska otoka i još tko zna koliko malih. Katkada ćete se iznenaditi (kad vam, recimo, serviraju srdele u rastopljenom šećeru“), koji puta ćete samo za ljubav domaćina silom pojesti sirovu hobotnicu, ali vas uvjeravam da ćete u pravilu jesti vrlo ukusna i maštovito spravljena jela.
Napomena 1:
Ako u ribljem restoranu na tanjuru dobijete cvijet maslačka, svakako ga pojedite, jer je to neka vrsta prevencije protiv mogućih želučanih tegoba za slučaj da riba baš nije savršeno svježa.
Napomena 2:
Ako u vegetarijanskom restoranu uz jelo dobijete i zeleni list, nemojte ga odmah pojesti (kao ja u početku). Često je u pitanju samo dekoracija od plastike?!

Autor članka kao barmen u kafiću “Eris Cabin”.

7. Može se ponešto i zaraditi
U jednoj od najskupljih zemalja svijeta, nije zgorega pokušati naći neki honorarni poslić.
Dobra vijest je: uz malo snalažljivosti, može Vam se otvoriti čitava lepeza mogućnosti za dodatnu zaradu, posebno ako znate barem malo japanski.
Loša vijest je: budete li uhvaćeni u takvom poslu, slijedi deportacija iz Japana ako nemate odgovarajuću radnu vizu.
Pogodnost: Ako ste visok, plavokos, pa još k tome i žensko, pa još k tome s velikim grudima… otvaraju Vam se neslućene mogućnosti brojnih većih ili manjih uloga u filmovima, trebate se samo prijaviti u neku od agencija za statiste. Ja baš nisam imao sreće, u većini agencija rekli su mi otprilike: „Sorry, niste ni visok, ni plav, ni osobito lijep, ne vjerujemo da ćete dobiti neke zapaženije role.“ Otprilike je tako i bilo. Uglavnom sam glumio likove  koji u filmovima ne moraju biti lijepi: policajce, Amerikance i (čak sedam puta) mrtvace.

8. Ne zaboravite drevni običaj klanjanja
Pri susretima, rastancima ili upoznavanjima, ne žurite odmah s „nehigijenskim i barbarskim“ zapadnjačkim običajem rukovanja, premda ga danas već uvelike prihvaća većina Japanaca. Umjesto toga, polako se i mirno naklonite.
Važno:
Japanski bonton vrlo je strog i precizan: Ako je sugovornik na višem rangu od Vas, ni za živu glavu nemojte se uspraviti prije njega, a ako je niži po statusu, on će svakako pričekati da se vi prvi uspravite. Zaboravite li to, ostat ćete obojica sagnuti nekoliko sati čekajući jedan drugoga da se prvi uspravi.

9. Ne želite li poginuti zapamtite: u Japanu se vozi lijevom stranom!
Godišnje u Japanu prema nekim statistikama smrtno stradava gotovo stotinu pješaka – u pravilu stranaca – iz jednog jedinog razloga: neoprezno prelaze cestu gledajući automatski najprije ulijevo.

10 . Birajte doba godine
Najbolje vrijeme: rano proljeće i jesen.
Lošija varijanta: zima
Najlošija varijanta: lipanj i početak srpnja (sezona neprekidnih kiša)
Lošija od najlošije varijante: srpanj i kolovoz, kada se živa u termometru danju kreće oko 35, a noću „pada“ na 28.

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com