Judo

KAKO JE PRAVILNO REĆI: JUDO, ĐUDO ILI DŽUDO?
Desetljećima već na prostoru bivše Jugoslavije vlada neujednačenost termina, a jezikoslovci su svemu dodali svoje tumačenje koje s poviješću dolaska ovog sporta u naše krajeve, a čini se niti sa zdravom logikom nema baš nikakve veze. Pročitajte naše stajalište, razmislite, pa odlučite sami… (kompletan članak)

ZAŠTO SVAKI PRAVI JUDAŠ MORA OTIĆI U JAPAN
Zapravo, objašnjavati zašto bi svaki zaljubljenik u judo morao otići u Japan jednako je bezvezno kao i studentima indologije objašnjavati zašto bi bilo dobro posjetiti Indiju.
No, za one koji misle da tako nešto treba napisati, evo članka sa deset razloga ovakvom posjetu… (kompletan članak)

YASUHIRO YAMASHITA: BRILJANTNA LAKOĆA POBJEĐIVANJA
Četverostruki svjetski prvak i senzacionalni olimpijski pobjednik na Igrama u Los Angelesu, osvajač zlata usprkos rupturi mišića potkoljenice, a uz to čak 9 puta pobjednik apsolutnog prvenstva Japana nevjerojatna je bilanca današnjeg predsjednika Japanskog Olimpijskog Komiteta. No, njegov život ima i detalja o kojima se malo zna… (kompletan članak)
(Photo by David Finch/Getty Images)

KODOKAN – HRAM JUDA
Legendarni KODOKAN, tu najugledniju japansku i svjetski judo instituciju pohode svi. Stari judaši, ali i mališani s bijelom pojasevima, osnovci i srednjoškolci, pa brojni rekreativci svih vrsta, bivši šampioni, ali i bezimeni zaljubljenici u judo. Tu su i stranci sa svih kontinenata i svih mogućih ciljeva i motiva; ozbiljni aktivni natjecatelji, ali i bezvezni šminkeri… (kompletan članak)

(Photo by David Finch/Getty Images)

JUDAŠI, NA TRENINGU PAMET U GLAVU!
Ako u Japan putujete s kimonom u torbi i željom da osjetite što je to pravi japanski judo, onda uz one obične turističke savjete, nije naodmet pročitati i nekoliko dodatnih naputaka o tome kako se pripremiti, na što sve paziti i kako ponašati na treninzima juda. (Kompletan članak)

TRENINZI NA PLUS 40 I MINUS 10
„Duh uvijek mora biti jači od tijela“ drevna je maksima među japanskim judašima, a smisao je jasan: snagom volje morate nadvladati umor, bol i sve ono neugodno tijekom treninga ili sportske borbe. U Japanu, postojbini juda, treninzi su katkada doista ekstreman primjer poštivanja ovakvih maksima, a do danas se održala tradicija čeličenja u uvjetima najvećih vrućina i najgorih hladnoća. (Kompletan članak)

GUŠENJE DO NESVJESTI, UŽAS!
Većina japanskih judo momčadi, pogotovo fakultetskih, živi i trenira u posebnim nastambama koje se nazivaju „gashiku-jo“ (u doslovnom prijevodu: mjesto za treniranje). Članovi momčadi tu besplatno stanuju, uče, hrane se i treniraju (najčešće 2-3 puta dnevno). Sami si kuhaju, sami peru odjeću i kimona, a život i trening odvijaju se prema drevnim pravilima koja su katkada nevjerojatno surova… (Kompletan članak)
(Photo by David Finch/Getty Images)

 JUDO – JAPANSKI NACIONALNI SPORT
Japanski nacionalni sport, koji je sastavni dio nastave u japanskim školama, godine 1972. službeno je uvršten na popis olimpijskih sportova. Iako Japanci više nemaju nekadašnju apsolutnu dominaciju na svjetskim i olimpijskim borilištima, još uvijek se smatra da je japanski judo daleko najkvalitetniji u svijetu.  (kompletan članak Snimio: Daniel Vaulot (Wikipedia)

 DESET ZNAKOVA DA STE DEFINITIVNO PRESTARI ZA JUDO
Ugledni i popularni američki judo trener Neil Ohlenkamp, sastavio je duhovit popis signala koji pokazuju da je došlo vrijeme razmišljanja o „judaškoj mirovini“. (kompletan popis)