Judo – nacionalni sport

Japanski nacionalni sport, koji je sastavni dio nastave u japanskim školama, godine 1972. službeno je uvršten na popis olimpijskih sportova. Svjetska judo federacija (IJF) okuplja danas 250 država članica i jedna je od najbrojnijih asocijacija svjetskog sporta.
Iako se ovaj sport razvio u mnogim zemljama, iako Japanci više nemaju nekadašnju apsolutnu dominaciju na svjetskim i olimpijskim borilištima, još uvijek se smatra da je japanski judo daleko najkvalitetniji u svijetu, a borci iz Japana i dalje su na vrhu svjetske kvalitete.
Stoga danas mnoge svjetske reprezentacije i pojedinci odlaze u Japan na specijalizaciju.
Nekada, međutim, prije 20 ili više godina, tek su se rijetki odlučili poći u Japan i učiti judo na njegovom izvoru. Jedan od razloga – pogotovo kad su judaši iz našeg podneblja u pitanju – svakako je bio taj što je put u Japan bio dalek, dug i nadasve skup.
Drugi razlog bio je bio u činjenici da su Japanci u to vrijeme imali neopisivo surove treninge na kakve nisu bili navikli judaši ovog dijela svijeta, pa je odlazak u neku od japanskih dvorana mogao biti vrlo neugodan i opasan. Poput “ulaska u zvjerinjak” kako je to opisao europski prvak, Belgijanac Robert Van de Walle.
Općenito govoreći, dakle ne samo kad je judo u pitanju, nego u brojnim drugim okolnostima i situacijama u kojima biste se mogli naći u Japanu, dobro je o toj zemlji, njezinim običajima i stanovnicima ponešto znati unaprijed. Dakle, prije odlaska u “zemlju izlazećeg sunca” savjet je:
Naučite barem nešto najosnovnije o nekim japanskim posebnostima, zatim o Japancima kakvi zaista jesu, kao i o osnovama japanskog jezika i pisma. Boravak u toj zemlji će vam biti neusporedivo ljepši i ugodniji, a ne treba  posebno isticati da će vas u tom slučaju Japanci iznimno cijeniti.

Na slici je Keiji Suzuki, jedan od najvećih majstora suvremenog japanskog i svjetskog juda. Snimio: Daniel Vaulot (Wikipedia)

 ZANIMLJIVI LINKOVI:
PRIČE I ČLANCI O JAPANSKOM JUDU (ISKUSTVA IZ PRVE RUKE)
PRIČA O JEDNOJ ŽIVOJ LEGENDI (ISAO OKANO)
PRVO IME JAPANSKOG JUDA (YASUHIRO YAMASHITA)
VELIKI ŠAMPION (KEIJI SUZUKI – HIGHLIGHTS)

… A još neke zanimljive istinite priče iz japanske stvarnosti možete pronaći  OVDJE.