Judo – nacionalni sport

Japanski nacionalni sport, koji je sastavni dio nastave u japanskim školama, godine 1972. službeno je uvršten na popis olimpijskih sportova. Svjetska judo federacija (IJF) okuplja danas 250 država članica i jedna je od najbrojnijih asocijacija svjetskog sporta.
Iako se ovaj sport razvio u mnogim zemljama, iako Japanci više nemaju nekadašnju apsolutnu dominaciju na svjetskim i olimpijskim borilištima, još uvijek se smatra da je japanski judo daleko najkvalitetniji u svijetu, a borci iz Japana i dalje su na vrhu svjetske kvalitete.
Stoga danas mnoge svjetske reprezentacije i pojedinci odlaze u Japan na specijalizaciju.
Nekada, međutim, prije 20 ili više godina, tek su se rijetki odlučili poći u Japan i učiti judo na njegovom izvoru. Jedan od razloga – pogotovo kad su judaši iz našeg podneblja u pitanju – svakako je bio taj što je put u Japan bio dalek, dug i nadasve skup. Drugi razlog bio je bio u činjenici da su Japanci u to vrijeme imali neopisivo surove treninge na kakve nisu bili navikli judaši ovog dijela svijeta, pa je odlazak u neku od japanskih dvorana mogao biti vrlo neugodan i opasan. Poput “ulaska u zvjerinjak” kako je to opisao europski prvak, Belgijanac Robert Van de Walle.

Na slici je Keiji Suzuki, jedan od najvećih majstora suvremenog japanskog i svjetskog juda. Snimio: Daniel Vaulot (Wikipedia)

 ZANIMLJIVI LINKOVI:
PRIČA O JEDNOJ ŽIVOJ LEGENDI (ISAO OKANO)
PRVO IME JAPANSKOG JUDA (YASUHIRO YAMASHITA)
VELIKI ŠAMPION (KEIJI SUZUKI – HIGHLIGHTS)

 

Stranica je u tijeku dorade … Uskoro će biti popunjena brojnim zanimljivostima.
Do tada, hvala na strpljenju i razumijevanju…!