Judo

 

KAKO JE PRAVILNO REĆI: JUDO, ĐUDO ILI DŽUDO?
Desetljećima već na prostoru bivše Jugoslavije vlada neujednačenost termina, a jezikoslovci su svemu dodali svoje tumačenje koje s poviješću dolaska ovog sporta u naše krajeve, a čini se niti sa zdravom logikom nema baš nikakve veze. Pročitajte naše stajalište, razmislite, pa odlučite sami… (kompletan članak)

 

 

 DESET ZNAKOVA DA STE DEFINITIVNO PRESTARI ZA JUDO
Ugledni i popularni američki judo trener Neil Ohlenkamp, sastavio je duhovit popis signala koji pokazuju da je došlo vrijeme razmišljanja o „judaškoj mirovini“. (kompletan popis)

 

 

KODOKAN – HRAM JUDA
Legendarni KODOKAN, tu najugledniju japansku i svjetski judo instituciju pohode svi. Stari judaši, ali i mališani s bijelom pojasevima, osnovci i srednjoškolci, pa brojni rekreativci svih vrsta, bivši šampioni, ali i bezimeni zaljubljenici u judo. Tu su i stranci sa svih kontinenata i svih mogućih ciljeva i motiva; ozbiljni aktivni natjecatelji, ali i bezvezni šminkeri… (kompletan članak)

 

ZAŠTO SVAKI PRAVI JUDAŠ MORA OTIĆI U JAPAN
Zapravo, objašnjavati zašto bi svaki zaljubljenik u judo morao otići u Japan jednako je bezvezno kao i studentima indologije objašnjavati zašto bi bilo dobro posjetiti Indiju.
No, za one koji misle da tako nešto treba napisati, evo članka sa deset razloga ovakvom posjetu… (kompletan članak)

 

(Photo by David Finch/Getty Images)

JUDAŠI, NA TRENINGU PAMET U GLAVU!
Ako u Japan putujete s kimonom u torbi i željom da osjetite što je to pravi japanski judo, onda uz one obične turističke savjete, nije naodmet pročitati i nekoliko dodatnih naputaka o tome kako se pripremiti, na što sve paziti i kako ponašati na treninzima juda. (Kompletan članak)

 

 

TRENINZI NA PLUS 40 I MINUS 10
„Duh uvijek mora biti jači od tijela“ drevna je maksima među japanskim judašima, a smisao je jasan: snagom volje morate nadvladati umor, bol i sve ono neugodno tijekom treninga ili sportske borbe. U Japanu, postojbini juda, treninzi su katkada doista ekstreman primjer poštivanja ovakvih maksima, a do danas se održala tradicija čeličenja u uvjetima najvećih vrućina i najgorih hladnoća. (Kompletan članak)

(Photo by David Finch/Getty Images)

GUŠENJE DO NESVJESTI, UŽAS!
Većina japanskih judo momčadi, pogotovo fakultetskih, živi i trenira u posebnim nastambama koje se nazivaju „gashiku-jo“ (u doslovnom prijevodu: mjesto za treniranje). Članovi momčadi tu besplatno stanuju, uče, hrane se i treniraju (najčešće 2-3 puta dnevno). Sami si kuhaju, sami peru odjeću i kimona, a život i trening odvijaju se prema drevnim pravilima koja su katkada nevjerojatno surova… (Kompletan članak)