Gejša (geisha)

Gejše su neosporno japanski fenomen o kojem se mnogo priča, ali o kojem se uglavnom malo toga zna…
… a i to malo je najčešće pogrešno.
Mnogi pojam gejši vezuju uz seks što je apsolutno pogrešno.  Uostalom, sama riječ „gejša“ (engl. geisha) sastoji se od dva ideograma: (芸, gei) koji znači umjetnost i (者, sha) koji znači osoba.  Više o beskrajno zanimljivim kombinacijama slaganja riječi i pojmova u japanskom jeziku pročitajte OVDJE.
U nekim se dijalektima i dijelovima Japana gejša naziva i geiko (doslovce: dijete umjetnosti).  Dakle, već i u doslovnom prijevodu naziva svoje profesije gejša je „umjetnica“, a ne nekakva jeftina animir-dama, kurtizana ili (nedajbože!) prostitutka.
I u velikoj mjeri, gejša je doista istinska umjetnica.
Svaka gejša, naime, tijekom svog školovanja za ovu profesiju izučava tradicionalne japanske umjetnosti, sviranje na nekoliko glazbala (šamisen, bubanj, flautu…), treba znati plesati, pjevati, recitirati haiku pjesme, poznavati povijest japanske književnosti, ikebanu, te kaligrafiju i čajnu ceremoniju. Ali, ona isto tako mora pratiti zbivanja u svjetskoj politici i ekonomiji, kako bi s klijentima mogla razgovarati i o suvremenim temama.
Posao
Gejše obično nastupaju kod različitih proslava ili skupova, te u čajnim-kućama ili tradicionalnim japanskim restoranima, a pozivaju ih i na posebne kućne poslovne zabave. Rezervacije se mogu ugovoriti u posebnim “gejša agencijama” (kenban). Detalje s takvih skupova požete pogledati u našim video materijalima. Ukratko, gejša je zadužena za dobro raspoloženje, ona razgovara s gostima, animira ih za razne igrice za stolom (koje su često povezane s nazdravljanjem uz čašice sakea), brine da ozračje za stolom bude ugodno i da se svaki gost osjeća „važan“ i „simpatičan“.
Obuka
Tradicionalno, osobito u starim vremenima, gejša je počinjala svoju obuku sa šest godina, šest mjeseci i šest dana, ali to danas često više nije tako, obuka može početi i u 15. ili 16. godini života (a najčešće i počinje u tom razdoblju). Djevojčica koja odluči biti gejša prekida školovanje i iz školskih klupa seli u kuću svoje „mama san“ gdje počinje obuka. Nerijetko je kuća gejši u drugom gradu i mlada djevojčica, buduća gejša, često proživljava vrlo teške prve dane, mjesece i godine obuke daleko od doma, roditelja i prijatelja. Spomenuti treba kako se gejša kao zvanje i odabir nipošto u Japanu ne smatraju nečim nečasnim. Naprotiv, gejše i danas uživaju poseban status i ugled, a njihove prijateljice iz škole, baš kao i roditelji, ponosni su na njezin novi status. Ova činjenica otkriva jednu od brojnih posebnosti Japana i Japanaca po kojoj su bitno drukčiji od Zapada i Zapadnjaka (više o ovoj temi pročitajte OVDJE). Kada se mlada, buduća gejša, u rijetkim prilikama vrati u svoj rodni gradić ili selo, njezini će se prijatelji oduševljeno okupiti oko nje, prirediti mali “party” u njezinu čast i biti vrlo ponosni što su u njezinu društvu.
Seks
Gejšine „usluge“ nipošto nisu prvenstveno seksualne prirode kako neupućeni često misle. Razloga tome je više, a neke odgovore potražite u video materijalima koje vam savjetujemo svakako pogledati:
PRIČA O GEJŠI
SVIJET O KOJEM MALO ZNAMO
DJECA UMJETNOSTI – ISTINA I ZABLUDE

… a možete pročitati i članak:
S GEJŠAMA NEMA SEKSA

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com