Japanski bonton

Pogledajte djevojčicu na slici! Naizgled, sve je ok.  Ali…  Tradicionalni japanski bonton, mada ga suvremeni trendovi polako mijenjaju, nalagao bi ipak da ova djevojčica, prilikom smijanja, dlanom diskretno pokrije usta. Glasno smijanje, k tome još široko otvorenih usta,  stoljećima se u Japanu smatralo „ne baš pristojnim“ kad su u pitanju mlade djevojke. Stoga ćete i danas vrlo često vidjeti da se taj stari običaj poštuje; mlade Japanke u pravilu kad se smiju, dlanom pokrivaju usta.
Jedna od često korištenih izreka japanske svakodnevice (o čemu je puno više riječi u našim člancima o japanskom jeziku i pismu) glasi ovako:„Tokoro kawareba, shina kawaru“ što bi u prijevodu bila japanska inačica naše poslovice „Druga zemlja, drugi običaji“ (U doslovnom prijevodu „Ako se razlikuju mjesta, razlikuju se i običaji“).
Kao što su i Japanci u mnogim aspektima svoje psihologije i ponašanja potpuno drukčiji od nas, Zapadnjaka (o čemu puno više piše u člancima o Japancima kakve ne poznajete”), tako je i njihov bonton često nama čudan i neshvatljiv, potpuno drukčiji od našeg. Postoje mnogi suvremeni važeći običaji, posebno oni koji svoje korijene vuku iz „dnevnog bontona“, koji su jedinstveni i gotovo identični u cijelom svijetu, ali u Japanu su posve drukčiji. I koje je, stoga, dobro poznavati kako pred Japancima ne biste ispali totalno neodgojeni.
Primjerice, u svaku kadu na svijetu možete sjesti, uživati u toploj vodi, pa se lijepo nasapunati i oprati. U Japanu biste, međutim, jako uvrijedili svog domaćina kad biste se u njegovoj kadi tako ponašali?! … (objašnjenje)

Niz se zanimljivih slučajeva može vezati i uz japanski običaj međusobnog klanjanja umjesto rukovanja ili zagrljaja svojstvenih nama, zapadnjacima. Naravno, suvremeni život i u toj oblasti bontona mijenja stoljetna japanska pravila…
(više o tome u članku KLANJANJE ILI RUKOVANJE, PITANJE JE SAD!)

Ako vas zanima još malo detalja iz osebujnog i zanimljivog japanskog bontona, evo …
MALI KVIZ O JAPANSKOM BONTONU

Za potpuniju sliku o specifičnostima ponašanja Japanaca,te brojnim iznenađenjima koja u toj osebujnoj zemlji možete doživjeti, pročitajte zanimljive putopisne reportaže:
JAPAN, ČAROBNA ZEMLJA IZNENAĐENJA
JAPANCI KAKVE NE POZNAJETE

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com