S gejšama nema seksa!

Autor: Vlatko Mišković
Mnogo sam puta, nakon povratka iz Japana, pričao prijateljima najrazličitije dogodovštine iz te divne i zapanjujuće, po mnogo čemu neshvatljive zemlje. Pričao sam o potresima koje možete osjetiti i nekoliko puta dnevno, o tome kako sam se liječio akupunkturom i sedam dana hodao s iglom zabodenom u preponama, o ponašanju i običajima Japanaca, o bespoštednim karate turnirima na kojima iz svake treće borbe nekoga iznose s borilišta, o veličanstvenim festivalima i besmrtnim hramovima Nika, Kyota i Nare, o starom doktoru koji je lomove kostiju liječio blatom bez rendgena i ostale tehnike, o surovom i zanimljivom svijetu japanskog juda, nevjerojatno maštovitom jeziku i pismu Japanaca
Ali svaki puta bi me sugovornik prekinuo i načeo novu temu, otprilike ovako:
– Ma, sve je to lijepo i zanimljivo, ali pričaj ti meni malo o »onim stvarima«… znaš… o gejšama i to…

PONIŽAVAJUĆA ZABLUDA
Nema sumnje, priče o egzotičnim seksualnim uživanjima što ih krije zagonetni Daleki istok, podgrijavane kojekakvim hvalospjevima i bajkama, stvorile su predodžbu da vas u Japanu, na svakom uglu dočekuju ljupke gejše i cvrkutavim glasićem pozivaju u svoje odaje obećavajući neslućene užitke. I uopće, jadne su gejše, ni krive ni dužne, postale simbolima istočnog seksa, u kojima su – prema maštovitim pričama – sjedinjeni šarm uzvišene dame, lepršavost i bojažljivost djevice, magična snaga vamp-žene i (razumije se) akrobatske sposobnosti vrhunske prostitutke.
Kakva grozna, ponižavajuća zabluda!
Jer, kao što će vas Japan zapanjiti upravo tamo gdje ste to najmanje o očekivali, tako je i vrijednost gejše baš u onome do čega naša »libidonozna mašta« uopće ne dopire. Gejše u stvari, dugogodišnjim učenjem postaju prvoklasne zabavljačice, za društva ili individualno. Njihova je naobrazba katkada nevjerojatno široka. Vrhunske se gejše jednako dobro razumiju u aranžiranje cvijeća i sviranje tradicionalnog shamisena, kao i u svjetsku politiku. One će besprijekorno recitirati klasičnu japansku poeziju, ali i pričati „najmasnije“ viceve ako se to od njih traži. Gejša će vas razonoditi malim, sitnim igrama za stolom, zabavljati s desecima načina nazdravljanja čašicom sakea, navest će vas na gotovo djetinje igre s blagim okusom seksa, a sve s ciljem da se zabavite, relaksirate, nasmijete, opustite… Kažu da je gejša-party fenomen koji se ne može opisati, užitak koji možete shvatiti samo ako ga osobno doživite.

ČAROLIJA ZA 1.200 DOLARA PO SATU
Nažalost, nikada nisam (a sasvim sigurno i neću) okusiti čar jedne večeri provedene u društvu gejše, iz jednostavnog razloga: cijena jedne party je cca 1.200 dolara po osobi za vrijeme, primjerice od 19.30-22.30. Naravno, cijene variraju od mjesta do mjesta, a ovise o rangu gejše i mnogo drugih okolnosti.
I sve to — bez seksa!
Gejša-party možete danas već rezervirati putem interneta i u pravilu ćete unaprijed biti obaviješteni što možete očekivati, a čemu se ne smijete nadati. Ukratko, očekivati možete, kao što je već rečeno, recitacije, sviranje shamisena, razne igrice za stolom itd.
Diranje gejše strogo je zabranjeno, a o seksu da se i ne govori!
Izričito je zabranjeno čak i najmanje doticanje gejšine kose (posebne frizure pomno rađene samo za tu party). Ukratko, večer s gejšama ne završava u krevetu, kako to mnogi zamišljaju. Točnije, samo izuzetno i vrlo rijetko prava će gejša leći u krevet s »klijentom«. Pri čemu i dotični mora biti „izuzetan“ po mnogo čemu, ponajviše po bankovnom računu, ali ne samo po tome. Mnoge gejše, naime, uopće ne žele spavati s mušterijama, a ako se ipak odluče, dodatak na cijenu je toliki da se čovjek radije okreće jeftinijim rješenjima, prije svega jedinstvenom fenomenu japanske prostitucije nazvanom „tursko kupatilo“. Koje, usput rečeno, ima sasvim malo veze s kupatilom, a s Turcima baš nikakve. No to je već neka posve druga priča.

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com