Najjeftiniji hoteli u Tokiju: „kutije za cipele“!

Jedna reklama za ovu vrstu hotela počinje otprilike ovako:
„Propustili ste zadnju vlak za povratak kući iz noćnog života Ginze, taksi vam je preskup, a još skuplja je opcija spavanja u klasičnom hotelu. Najpametnija odluka u ovakvim situacijama zacijelo je spavanje u jednom od „capsule hotela“!
(Fotos: Agencija STA putovanja)
Japanski izum koji osvaja svijet
Nazivaju ih „capsule hotelima“, katkada i „kutijama za cipele“ ili „mahuna hotelima“, a predstavljaju sigurno najjeftiniju mogućnost noćenja u Japanu, mada treba reći da ovaj tip smještaja možete naći u Kini, Indiji, Hong-Kongu, Belgiji… Među gostima je mnogo i mladih, te poslovnih ljudi koji žele jeftin smještaj ne mareći mnogo za nedostatak komfora kakvog nude uobičajeni hoteli. Konkretno, odlučuju prespavati u „kutiji“ dužine 2 metra, širine 1 metar, a visine 1,25 metara.
Prvi hotel ove vrste, po nacrtu arhitekta Kishoa Kurokawe, sagrađen je u Osaki 1979. godine. Kinezi su svoj prvi „capsule hotel“ otvorili tek 2012, a potom se glas o ovoj novotariji prenio i u ostatak svijeta. Prvi europski „capsule“ otvoren je 2014. u Belgiji, a godinu dana kasnije nastaje i prvi islandski, u Reykjaviku.
Detalji i kućni red
Same „kutije“ u kojima spavate razlikuju se od hotela do hotela, ali danas već mnogi nude ugrađeni televizor, radio i wireless Internet. Pušenje u „kutiji“ je naravno zabranjeno, kao i konzumiranje hrane, no mnogi hoteli imaju i restorane, a u pravilu postoje automati za sendviče, pića, slastice, grickalice i sl.
Toaletne prostorije su zajedničke, ponekad se nude i vrlo lijepo uređena kupatila u japanskom stilu s malim bazenima vruće vode za opuštanje, a svaki gost ima pravo i na ormarić za stvari i prtljagu obzirom da ih ne može utrpati u „kutiju“ u kojoj spava. Gosti mogu iznajmiti ne samo ručnike, nego i tradicionalna kimona zvana yukata, kakva Japanci koriste nakon kupanja, prije nego krenu na počinak.
Broj „kutija“ u hotelima varira; katkada ih je samo desetak, a katkada nekoliko stotina. U pravilu su gosti muškarci, a hoteli mogu biti miješani muško-ženski ili odvojeni. Cijene se kreću od cca 15-40 dolara, a svjetske putničke agencije danas već redovito turistima, uz klasični smještaj, nude i ovu vrstu najjeftinijeg mogućeg smještaja u Japanu.

Zanimljivi linkovi:
OPŠIRAN ČLANAK S MNOGO FOTOGRAFIJA
UPOZNAJTE JEDAN „CAPSULE HOTEL“ PRVE KLASE
PREGLED TOKIJSKIH „CAPSULE HOTELA“

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com