Mladi Japanci ne znaju “kako započeti vezu?!”

Zanimljiv je podatak da čak dva od tri japanska muškarca – samca – u dobi od 30 godina, nisu nikada bili u vezi koja je obećavala ili mogla dovesti do uspostavljanja bračne veze.
U istraživanju koje je proveo Institut za život i wellness Meiji Yasuda, a čije je rezultate prenio list “The Japan Times”, čak 62,7 posto muških ispitanika i 39,4 posto ispitanica u dobi od 25 do 34 godine izjavilo je da nikada nisu bili u odnosima koji su „nagovještavali brak“. Rezultati su bili utemeljeni na odgovorima od 3.296 muškaraca i žena koji su se dragovoljno prijavili za online istraživanje.
Psiholozi koji su analizirali rezultate ankete smatraju da je problem u tome što se u Japanu još uvijek smatra kako “muškarci trebaju prvi pristupiti ženama“, a to je očito za mnoge mlade Japance problem. Žene su davale slične odgovore. Upitani u anketi zbog čega nisu bili u vezi, najčešći odgovor među svim muškarcima – i ženama u kasnim dvadesetima – bio je to što „…ne znaju kako započeti vezu“.
Zanimljiva su i mišljenja ispitanika o braku: Čak 31 posto muškaraca i 26 posto ispitanica izjavilo je da se zapravo „nikad nisu ozbiljno poželjeli vjenčati“, a oni koji su imali tu želju, u međuvremenu su „izgubili svaku nadu da će naći idealnog partnera“.
Inače, prema podacima iz 2015. godine prosječna dob za prvi brak u Japanu je 31,1 godina za muškarce i 29,4 za žene.

U ČEMU JE PROBLEM?
Evo i zanimljivog istraživanja koje je svojedobno na uzorku od oko tisući mladih Japanaca i Japanki, proveo časopis „Japanalysis“:
Pet stvari koje djevojke zamjeraju momcima:
● Misle samo na seks
● Previše piju
● Bučni su
● Ne priznaju ravnopravnost žena
● Posao im je u životu na prvom mjestu
Pet stvari koje momci zamjeraju djevojkama:
● Suviše su sramežljive, pogotovo u seksu
● Rano bi se udale
● Ne zanima ih sport
● Ljubomorne su
● Pretjerano vode računa o modi

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com