Japanac treće dobi – zdrav je i sretan!

Piše: Vlatko Mišković

U sedamdesetoj si samo dijete,
u osamdesetoj si samo mladac…
U devedesetoj, ako te preci pozovu na nebesa,
zamoli ih da pričekaju sve dok ti ne bude 100 godina,
… a onda možeš razmotriti poziv!
Ovo je drevna izreka s japanskog otoka Okinawe, koja u obliku svojevrsnog kamena dobrodošlice svim gostima, stoji na žalu malog seoceta Ogimi. Iako se prvenstveno odnosi na stanovnike Okinawe, čija je iznimna dugovječnost već odavno  široko znanstveno dokazana, komotno se može odnositi na kompletnu populaciju Japana, jer je poznato da su Japanci primjer nevjerojatne dugovječnosti, a principi života i odnosa prema životu stanovnika Okinawe, praktički su vrlo slični svjetonazoru većine japanskog stanovništva.
O svemu tome bit će riječi u posebnim člancima; ovdje spomenimo samo da su okosnice ovog fenomena dugovječnosti posebne navike Japanaca, a prvenstveno:
– Zdrava, niskokalorična prehrana
– Tjelesna aktivnost do poznih godina života
– Poseban odnos prema stresnim faktorima u životu
– Životna filozofija ljubavi prema bližnjima i skladnom životu unutar socijalne zajednice
– Skladan spoj tradicionalne i suvremene medicine.

60 ili 70 godina … to nije starost!?

“Japanci iznad 60 godina, posebno oni koji su u mirovini, tvrde da uživaju u svojim hobijima i oduševljeni su svojim zdravljem”
Konstatacija je to Rakuden portala za online kupovinu, koji je nedavno sačinio opsežnu anketu o tome kako vremešni Japanci doživljavaju svoje godine, kvalitetu života u trećoj dobi i starost općenito.
Glasnogovornica portala, Yuka Asada, zaključila je svoje izviješće zanimljivom konstatacijom:
„Čak 72 posto ispitanika iznad 60 godina izjavilo je kako se „ne smatra starijom osobom“.
Znanstvenici su već ranije primijetili ovaj fenomen. Dva vodeća akademska društva koja proučavaju probleme vezane uz starenje – Japan Geriatrics Society i Japan Federation of Gerontological Society – predložila su da se definicija „starih osoba“ mijenja i to na način da više ne bi obuhvaćala osobe od 60 godina naviše, nego tek one iznad 75 godina. Obrazloženje je u činjenici da su današnji starije osobe fizički i mentalno mnogo „mlađe“ od onih u istoj dobi prije nekoliko desetljeća.

Dva milijuna Japanaca iznad 90 godina!

Za razliku od stereotipa koji u svijetu općenito vlada kad su u pitanju starije osobe, Japanci u dobi iznad 60 godina, po svemu sudeći ne pate od problema usamljenosti, depresije, osjećaja beskorisnosti i beznađa. Naprotiv, vrlo su zadovoljni sobom i svojim životom u kojem, kako tvrde, „aktivno uživaju“, a najveći broj radost nalazi u putovanjima.
Inače, statistike kažu kako je broj Japanaca u dobi od 90 godina ili starijih krajem rujna 2017. godine po prvi puta je premašio 2 milijuna.
Prema spolu, Japan ima 15,25 milijuna muškaraca od 65 ili više godina, što čini 24,7% svih muškaraca, dok je broj žena od 65 i više stoji 19,88 milijuna, odnosno 30,6% svih žena.
Možda najbitniji razlog životnom optimizmu japanskih ljudi treće dobi jeste njihovo dobro zdravlje i vitalnost, posebno kad ih se usporedi s vršnjacima iz većine drugih naprednih zemalja. Japanci se hrane mnogo zdravije nego većina razvijenog zapadnog svijeta, a sport i rekreacija u velikom su postotku sastavni dio života čak i osoba starijih od 90 godina. U posljednje vrijeme bilježi se – vjerovali ili ne -i osjetan trend povećanog zanimanja za body-building i njihov tradicionalni judo.

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com