Origami

Tužna istinita priča o japanskoj djevojčici Sadako Sasaki koja je u dobi od 2 godine bila ozračena u eksploziji atomske bombe bačene na Hiroshimu, a koja je preminula u jutro 25. listopada 1955, možda je prva  svijetu skrenula pozornost na drevnu japansku umjetnost oblikovanja jednostavnih komada papira u nevjerojatno lijepe oblike ptica, cvjetova, životinja i sl.
Danas je origami sve popularniji u cijelom svijetu, a Internet i tisuće video priloga omogućili su da praktički svatko može svladati osnove ove umjetnosti. Osim toga, origami je, osobito posljednjih godina, u velikoj mjeri prerastao okvire umjetnosti postajući dio suvremene svjetske filozofije, ali i vrhunske znanosti.

Svojedobno je možda najlakši i najjednostavniji ulazak u svijet origamija – njegovu povijest, značajke, suvremenost i dosege – bilo slušanje radio emisija Sanje Milovac o origamiju, u kojoj razgovara sa zanimljivim gostima, među ostalima i s predsjednicom Hrvatskog origami društva, Sanjom Srbljinović Čuček. Poslušajte kompletnu emisiju!

Na web stranici ORIGAMI ART NOVOSTI možete pročitati mnogo o ovoj jedinstvenoj umjetnosti, a za brzi uvid u njezinu suštinu, odabrali smo ovaj kratki prikaz:
Pojam Origami (japanski oru – savijati i kami – papir) odnosi se na umjetnost (pre)savijanja papira u trodimenzionalne figure životinja, ljudi, predmeta i apstraktnih oblika. Papir kao izum potječe iz Kine, a u Japanu su papir i predmeti od papira dosegli gotovo kultnu vrijednost i veliku popularnost u narodu. Presavijeni je papir u drevnom Japanu imao posebno značenje u vjerskim obredima, kao i u ophođenju među ljudima. Još u srednjem vijeku, posebne su škole ponašanja propisivale kako saviti pismo ili umotati poklon. U 18. stoljeću savijanje ždralova od papira bila je popularna zabava dvorskih dama, a već stoljeće kasnije, majke su djeci širom Japana savijale igračke od papira. Najvažnija ličnost u povijesti origamija bio je Akira Joshizawa (1911.-2005.) Drevnu je japansku tradiciju savijanja papira podigao na razinu nove moderne umjetnosti. Za života je kreirao nekih 50 tisuća modela, objavio 18 knjiga i inspirirao nove generacije svjetskih origami majstora. Njemu dugujemo nove tehnike oblikovanja origami modela i simbologiju dijagramiranja, tj. zapisivanja načina savijanja. Izlagao je u mnogim metropolama svijeta, među ostalima u Tokiju, Amsterdamu, New Yorku, Parizu, i Salzburgu. Origami se danas koristi u obrazovanju, znanosti i umjetnosti, inspiracija je modnih i arhitektonskih kreacija, pokreće nove ideje.

Za one koji žele znati više, evo nekoliko zanimljivih web mjesta:
WIKIPEDIA
HRVATSKO ORIGAMI DRUŠTVO
ORIGAMI RJEČNIK
ORIGAMI RESOURSE CENTER
KATALOG PRVE HRVATSKE IZLOŽBE ORIGAMI ARTA SA SVJETSKIM MAJSTORIMA ORIGAMIJA
AKIRA YOSHIZAWA: PIONIR MODERNE ORIGAMI UMJETNOSTI
TOMOKO FUSE: VELIKA ORIGAMI UMJETNICA
ZNANSTVENO KORIŠTENJE ORIGAMIJA
VIDEO ŠETNJA KROZ PRVI EUROPSKI ORIGAMI MUZEJ (ZARAGOZA, ŠPANJOLSKA)
ZANIMLJIVA PRIČA: 13.000 ORIGAMIJA JEDNOG KONOBARA
JOE NAKASHIMA – Što se sve može složiti od JEDNOG komada papira!

Želite li se sami okušati u origamiju?
VIDEO: ORIGAMI ZA POČETNIKE (1)
VIDEO: ORIGAMI ZA POČETNIKE (2)

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com