Tempura – čarolija iz vrelog ulja

Iako zvuči posve japanski, riječ „tempura“ zapravo vuče korijene iz portugalskog i španjolskog jezika, a znači otprilike „vrijeme“  ili „razdoblje vremena“ i odnosi se na tzv. „kvatre“ koje katolički vjernici posvećuju molitvama, te djelima pokore i ljubavi, a praćene su postom. U tim se danima tempura, pripravljena od povrća, pokazala kao idealno jelo.

Izvorno, japanska se tempura pripremala bez tijesta; sastojci su se (riba, račići, meso, povrće) jednostavno ubacivali u vrelu mast, a u kasnijim razdobljima koristilo se tijesto od rižina brašna. Današnji način pripravljanja tempure korištenjem pšeničnog brašna razvio krajem 16. stoljeća, a u Japan su ga donijeli portugalski misionari i trgovci koji su živjeli u Nagasakiju.  Po zapisima iz tih vremena, tijesto tempure bilo je vrlo gusto, komadići se nisu umakali u umake, a okus jela bio je vrlo snažan, dok je za probavu i želudac bio iznimno težak obzirom na količinu masti. Tek s razdobljem prženja u vrelom ulju, jelo je postalo ono što je i danas: vrlo ukusan. lagan i zdrav obrok. Osnova tijesta su brašno i ledena voda, a ovisno o receptu dodaju se jaja, prašak za pecivo, sol.

Tempura se radi vrlo jednostavno na način da se brašno i voda samo lagano izmiješaju štapićima tako da ostanu i grudice. O hladnoći vode ovisni hrskavost njezine korice koja karakterizira tempuru. Brašno u smjesi također se ne smije previše mutiti jer to rezultira žilavošću tijesta. U tu smjesu se umaču komadići ribe, povrća, mesa, račića i sl. Temperatura ulja je najčešće između 160 i 180 stupnjeva Celzija. Bitno je sačuvati prirodni okus i teksturu sastojaka, a vodi se računa da se sastojci ne raskuhaju. Samo trajanje kuhanja je u rasponu od nekoliko sekundi za osjetljive lisnato povrće, do nekoliko minuta za veće komade mesa, ribe ili deblje povrće.

Jelo se obično poslužuje s naribanom rotkvicom i jede vruća odmah nakon pečenja. U Japanu, se najčešće kao dodatak koristi umak tentsuyu, a može se jednostavno posuti morskom solju ili čak posebnim prahom spravljenim na bazi zelenog čaja.

ZANIMLJIVI LINKOVI:
WIKIPEDIA
PRIPREMITE SAMI PO RECEPTU COOLINARIKE
TEMPURA OD POVRĆA (ORDINACIJA.HR)
VIDEO: TEMPURA NA JAPANSKI NAČIN
VIDEO: TEMPURA IZ FRITEZE
VIDEO: TEMPURA OD RAČIĆA, POVRĆA…