Sukiyaki – jelo s lopate (?)

Po nekim teorijama povjesničara japanske prehrane, sukiyaki je u slobodnom prijevodu bilo „jelo pečeno na lopati“. Naime, drevni su japanski seljaci često svoje obroke pripremali na vatri, a umjesto tave često im je poslužila baš lopata. Otud je i ideogram za sukiyaki (鋤焼) sastavljen od ideograma „lopata“ (suki) i „peći“ (yaki, yaku).
U pravilu, sukiyaki je „zimsko jelo“, a tradicionalno se konzumira na raznim svečanostima i skupovima vezanim uz kraj godine (tzv. „bonenkai“ druženja).
Prvi zapisi o ovom jelu datiraju iz 1860 godine kada se Japan otvara međunarodnoj trgovini, pa s brodovima trgovaca u zemlju sve više kao namirnica dolazi i meso različitih životinja. Treba napomenuti da je u drevnom Japanu, prije ovog otvaranja svijetu, konzumiranje mesa bilo -prvenstveno iz religijskih razloga – rezervirano isključivo za iznimne prigode ili u slučaju bolesti. Uz meso, tijekom spomenutog razdoblja sve se češće počinju konzumirati jaja i mlijeko, a upravo su to (meso, jaja, mlijeko) temeljni sastojci prvih sukiyakija.
Danas naravno postoji mnogo vrsta sukiyakija, ovisno prvenstveno o kraju u kojem se priprema, a dva su glavna: istočni i zapadni, koji odgovaraju istočnom dijelu Japana (Kanto) i zapadnom (Kansai). U Kanto regionu sukiyaki se, pojednostavljeno rečeno, priprema tako da se u ugrijanu temeljnu smjesu sakea, soja sosa, šećera i još nekih začina, stavljaju različite vrste mesa i povrća. Po zapadnom receptu najprije se peče meso, a pri kraju pečenja dodaju se soja sos, šećer, sake i ostali začini, pa tek na kraju povrće i dodatni sastojci po želji (i mašti) kuhara. Ti dodaci, u oba stila pripreme, mogu biti svakojake vrste mesa, ali i jaja, rezanci (soba), gljive (posebno shitake), tofu itd…

Podsjetimo za kraj na zanimljiv detalj vezan uz ovo jelo, spomenut na uvodnoj stranici o japanskoj hrani: U ovom našem podneblju za sukiyaki smo prvi puta čuli zahvaljujući istoimenoj pjesmi, velikom hitu tadašnje japanske zvijezde Kyu Sakamotoa. Pjesma je nježna, ljubavna… I nema zapravo baš nikakve veze sa sukiyakijem (?)

 

 

 

ZANIMLJIVI LINKOVI:
WIKIPEDIA
RECEPT ZA VAS
VIDEO: KAKO PRIPREMITI SUKIYAKI
VIDEO: MLADA JAPANKA NAS UČI…