Soba – rezanci koje smijete srkati!

Najprije razjasnimo: Nije svaka tjestenina pogodna za japanski „noodle“ ili japanske tradicionalne soba rezance. Evo što o tome kaže web site bio&bio
Kad smo to razjasnili, idemo otkriti još jedan zanimljiv detalj: srkanje je dozvoljeno, pogotovo ako su rezanci vrući. Iako je život Japanaca protkan bezbrojnim i katkada vrlo strogim pravilima ponašanje, pogotovo tijekom jela, dozvoljeno je srkanje kad se jedu soba rezanci. Baš kao što je, ako niste znali, tijekom tradicionalne – također strogim pravilima definirane ceremonije čaja – također dozvoljeno malo „srknuti“ iz čajne šalice.
Ukratko, soba su dugi, tanki heljdini rezanci, mada se soba može spravljati i od mješavine heljdinog i pšeničnog brašna. Postoje i varijacije, pa npr. cha-soba sadrži i listiće čaja. Ovo jelo je posebno zastupljeno u planinskim područjima gdje su cijene heljde niže nego cijene riže, što je bilo važno posebno u vremenu siromaštva stanovništva u brdskim predjelima Japana.  Soba rezanci se poslužuju vreli s juhom od sojinog umaka ili na sobnoj temperaturi s juhom od bambusa.
Strancima je dugo trebalo da se priuče na okus, miris, teksturu, pa i način konzumiranja takve hrane. Rezanci su u Japanu toliko popularni da postoje u brojnim regionalnim varijantama. Mogu se jesti s nogu kao fast food kupljen na željezničkoj stanici, ali i u skupim specijaliziranim restoranima koji nude samo udon ili soba rezance spravljene na ovaj ili onaj način. Rezanci se jedu vruci ili hladni, ocijeđeni ili u juhi, s dodacima ili bez njih.
U usporedbi s kupljenim rezancima koji dolaze u sušenom obliku ukusniji su, ipak, ručno pravljeni rezanci. Jedna od recentnih i posebno zanimljivih turističkih atrakcija u Japanu jesu tečajevi ručnog pravljenja „domaćih“ soba rezanaca pod vodstvom profesionalnog kuhara ili vlasnika soba restorana. Osim Japanaca koji na tečajevima nastoje steći potrebnu dozvolu za otvaranje soba restorana, za tečajeve su najzainteresiraniji stranci koji se žele okušati u tradicionalnim japanskim kulinarskim vještinama.

ZANIMLJIVI LINKOVI:
WEB STRANICA KOJU VAM PREPORUČAMO: KUĆANICA U JAPANU:
WIKIPEDIA
POKUŠAJTE SAMI PO RECEPTU COOLINARIKE:
JOŠ JEDAN JEDNOSTAVAN RECEPT:

VIDEO: KAKO SE PRIPREMA SOBA U TRADICIONALNOM JAPANSKOM RESTORANU
VIDEO: SOBAYA – RESTORANI DREVNE TRADICIJE