Sashimi – japanska delicija broj jedan

Sashimi je tradicionalno japansko jelo koje se, pojednostavljeno rečeno, najčešće sastoji od tanko rezanih komadića ribe, rakova, hobotnica, sipa i mnogih drugih morskih životinja, ali se isto tako sashimi priprema i od raznih vrsta mesa. Zajedničko svim sashimi specijalitetima je da se uvijek radi o sirovoj ribi ili mesu, a varijacije – kojih ima praktički bezbroj! – uključuju osim izbora osnovne vrste mesa, još i „jestive podloge“ na kojima se jelo servira (najčešće listovi posebno odabranih biljaka), te razne umake (soja sos kao glavni), rižu, wasabi itd… Pri tome se često soja sos izravno miješa s wasabijem.
Zapadnjaci često poistovjećuju sashimi i sushi, no Japanci tu postavljaju vrlo jasnu distinkciju. Ukratko, evo glavnih razlika:
– Sashimi uvijek sadrži sirovu ribu ili meso kao osnovni sastojak, dok sushi može sadržavati i druge vrste namirnica, primjerice povrće u raznim oblicima, kuhano ili sirovo.
– Uz sashimi se može ali i ne mora servirati riža, dok je u svim sushi pripravcima riža (pripravljena na poseban način) obvezni sastojak.
Sama riječ „sashimi“ u doslovnom prijevodu znači „narezano tijelo“ i datira iz Muromachi razdoblja japanske povijesti (14. i 15. stoljeće). Oda davnina se najčešće jede zajedno s rižom i već spomenutom „miso juhom“, također jednom od posebnosti japanske kuhinje, te soja sosom i wasabi umakom. Najveći japanski, a i mnogi svjetski kuhari, smatraju sashimi najuzvišenijim i najkvalitetnijim dijelom japanske kulinarske ponude.
Postoji opravdana bojazan, posebno ako se ne radi o vrhunskim i provjerenim restoranima, od mogućnosti raznih vrsta otrovanja probavnog trakta kao izravne posljedice konzumiranja sirovog mesa ukoliko to meso nije posve svježe, najčešće izravno iz rijeke ili bazena (ako se radi o ribi), mada se u novije vrijeme pribjegava i sastojcima iz dubokog zamrzavanja. Stoga se ljubiteljima ove delicije savjetuje da vrlo pažljivo biraju restoran u kojem će konzumirati sashimi.
I za kraj jedan malo poznati detalj: mnogi, čak i vrhunski, restorani specijalizirani za sashimi i sushi, uz obrok serviraju i – maslačak. obični simpatični žuti maslačak kakvog poznajemo i  s naših livada i travnjaka. Razlog je u činjenici da maslačak djeluje preventivno i terapijski na mnoge oblike trovanja želuca. Pa, eto, zlu ne trebalo… na kraju obroka gosti jednostavno pojedu maslačak.

ZANIMLJIVI LINKOVI:
OPŠIRNIJE O RAZLICI SUSHIJA I SASHIMIJA
WIKIPEDIA O SASHIMIJU
JAPAN GUIDE O SASHIMIJU
ZANIMLJIV PRIKAZ 21 VRSTE SASHIMIJA (JAPAN TALK)
VIDEO: SASHIMI STREET FOOD
VIDEO: KAKO JESTI SUSHI I SASHIMI (1)
VIDEO: KAKO JESTI SUSHI I SASHIMI (2)