Ama – djevojke mora

Nazivaju ih „Djevojkama mora“, mada među njima ima i muškaraca, ali jako malo. Postoje mišljenja da je razlog tome i poseban raspored masnih naslaga na ženskom tijelu, koje tijekom ronjenja u hladnijem moru ili hladnijem dobu godine, čuvaju toplinu tijela. Japanski termin je Ama i sastoji se iz dva ideograma: more (海) žena (女). Ako je u pitanju muškarac, ideogrami su: more (海) i čovjek (人). Postoje još neki nazivi (uminchu ili kaito), no „ama“ je najčešći.
(usput rečeno, načini i principi slaganja japanskih ideograma, te beskrajne kombinacije kojima se stvaraju nove riječi, dio je fantastično zanimljivog područja izučavanja japanskog jezika i pisma, što vam toplo preporučamo)
Ove djevojke bave se gotovo 2.000 godina starim zanatom – ronjenjem u potrazi za školjkama bisernicama. Osim školjki, „ama“ su, ovisno o vremenima i potrebama, tražile i druga podmorska blaga; od pojedinih biljaka, do koralja, hobotnica ili rakova.
Riječ je o vrlo napornom i iscrpljujućem poslu, kojeg otežava činjenica da se, čak ni u moderna vremena, za ronjenje ne koristi nikakva oprema, osim možda naočala za lakše gledanje pod vodom i pronalaženje školjki. Većina „djevojaka mora“ često roni praktički bez odjeće, najčešće u bijelim pamučnim haljinama, osobito u toplim mjesecima, što je posebno privlačno fotoreporterima i filmskim ekipama, koje ovjekovječuju prizore ovog starog zanata. Mnoge prizore s „ama“ djevojkama bez odjeće možete vidjeti i u našim pratećim linkovima i filmovima s Youtubea.
Iznenađuje podatak da se mnoge žene ovim poslom bave i u svojim poznim godinama, a još zanimljivi je da se sa starošću produžava (!?) vrijeme provedeno pod vodom. Liječnici ovaj fenomen pripisuju iskustvu i treningu, mada određene teorije fiziologije ili antropologije smatraju da se radi o fenomenu kojeg je nemoguće objasniti znanstvenim spoznajama.

Svakako pogledajte ove web stranice:
DJEVOJKE MORA – GOLE, HRABRE, NEPONOVLJIVE…
ZANIMANJE KOJE ZASLUŽUJE DIVLJENJE
ŽIVOT U VELIKOM PLAVETNILU
JOŠ NEKE ZANIMLJIVOSTI (hrvatski portal WISH)

Impresivni video materijali:
IZVORNI ARHIVSKI FILM – ISTINA O AMA DJEVOJKAMA
PRIČA O TRADICIJI KOJA IZUMIRE
JEDAN DAN S DJEVOJKAMA MORA

Mail adresa za opaske, kritike i pohvale: japanline.hr@gmail.com