Odmah treba reći: iako ćete na ovoj stranici naći nekoliko recepata za sushi od provjerenih majstora, imajte na umu da – uz malo truda i prakse – sami možete postati mali kućni kuhari ove japanske delicije.
I zapamtite, kad jednom barem malo uđete u tajne sushija, za sve moguće kombinacije i sastojke ovog jela … samo nebo je granica!!!
Evo što o ovom japanskom specijalitetu, koji osvaja svjetske kuhinje i restorane, piše na web stranici tvrtke BINIMOTO SUSHI, koja u Zagrebu ima svoje prodavaonice na tri lokacije.
Sushijem se smatra bilo kakav oblik lagano ukiseljene riže, uz koju se služi topping (japanski – neta) po izboru. U popularnom obliku koji je poprimio danas, najčešći oblici sushija su NIGIRI SUSHI i MAKI SUSHI, a posljednjih godina sve je popularnija vrsta i CHIRASHI SUSHI.
Želite li na vlastitim nepcima osjetiti duh drevnog (i suvremenog!) Japana pogledajte Binimoto jelovnik.
U Zagrebu je sve popularniji i GINGER SUSHI (Masarykova 21), sa zanimljivim izborom delicija za sve ukuse i – za džepove različite dubine.
A odlučite li sami u svojoj kuhinji složiti neki svoj sushi-specijalitet, evo linkova koji će vam u tome pomoći:
SUSHI OD POVRĆA (Coolinarika)
SUSHI MAKI (Coolinarika)
JADRANSKI SUSHI (Coolinarika)
SUSHI OD LOSOSA I KRASTAVCA (Recepti svijeta)
VIDEO prezentacije:
Evo i dva zanimljiva načina pripreme sushija na portalu Fini recepti by CroChef
SUSHI OD FILETA TUNE
NIGIRI SUSHI OD LOSOSA (na slici)