Kyudo – tradicija streličarstva duga 2.500 godina

Tradicionalno streličarstvo, kyudo, uz kendo svakako je jedan od najpopularnijih sportova Japana iz reda onih koje povezuje drevna samurajska tradicija. Gađanje mete lukom i strijelom kakve su koristili samuraji, uz poštivanje tradicionalne odjeće i rituala tijekom treninga i (posebno) natjecanja, vraća nam duh davnih vremena od prije nekoliko stoljeća…
Počeci kyudoa datiraju od prije 2.500 godina. Izvod svega je borilačka vještina „kyujutsu“ (u prijevodu: umjetnost streličarstva) koju su do savršenstva razvili japanski samuraji iz feudalnog razdoblja Japana.
Više o povijesti kyudoa

Današnje vježbanje kyudoa zadržalo je mnogo od davne samurajske tradicije, posebno kad je u pitanju ponašanje na treningu, pa i sam izgled prostora za vježbanje. Iako interijer i detalji variraju od škole do škole, a mnogi se detalji mijenjaju slijedom godina, ipak je u osnovi vježbanje kyudoa (sportski uvjetno rečeno „trening“) i dalje odiše duhom tisućgodišnje tradicije, posebno kad je u pitanju mir, tišina, koncentracija i poštivanje čak i najsitnijih detalja drevne streličarske tradicije.
Više o vježbanju, dvorani, treningu

Kyudo je na Zapadu već odavno vrlo popularan i procjenjuje se da u svijetu danas ima blizu 200.000 sljedbenika ove vještine, koji su putem nacionalnih organizacija okupljeni u Međunarodnu Kyudo Federaciju. Prvi počeci na tlu Europe bili su davne 1898. godine u Italiji, a u Americi je kyudo počeo 1980. dolaskom učitelja Shibate u Vermont.
Više o kyudo povijesti na Zapadu

Želite li pogledati neke zanimljive video materijale, evo nekih linkova:
JAPANSKA DREVNA VJEŽTINA STRELIČARSTVA
DUH JEDNE DREVNE TRADICIJE
PRAKTIČNA DEMONSTRACIJA – BUDOKAN DVORANA (TOKYO)