Judo

Japanski nacionalni sport, koji je sastavni dio nastave u japanskim školama, godine 1972. službeno je uvršten na popis olimpijskih sportova. Svjetska judo federacija (IJF) okuplja danas 250 država članica i jedna je od najbrojnijih asocijacija svjetskog sporta.
Iako se ovaj sport razvio u mnogim zemljama, iako Japanci više nemaju nekadašnju apsolutnu dominaciju na svjetskim i olimpijskim borilištima, još uvijek se smatra da je japanski judo daleko najkvalitetniji u svijetu, a borci iz Japana i dalje su na vrhu svjetske kvalitete.
Stoga danas mnoge svjetske reprezentacije i pojedinci odlaze u Japan na specijalizaciju.
Nekada, međutim, prije 20 ili više godina, tek su se rijetki odlučili poći u Japan i učiti judo na njegovom izvoru. Jedan od razloga – pogotovo kad su judaši iz našeg podneblja u pitanju – svakako je bio taj što je put u Japan bio dalek, dug i nadasve skup. Drugi razlog bio je bio u činjenici da su Japanci u to vrijeme imali neopisivo surove treninge na kakve nisu bili navikli judaši ovog dijela svijeta, pa je odlazak u neku od japanskih dvorana mogao biti vrlo neugodan i opasan. Poput “ulaska u zvjerinjak” kako je to opisao europski prvak, Belgijanac Robert Van de Walle.

Priča o jednom iskustvu iz prve ruke
Zanima li vas detaljnije kako je to izgledalo iz prve ruke, pročitajte isječak iz biografije jednog hrvatskog judaša koji se još tamo davne 1974. godine trans-sibirskom željeznicom uputio u Japan i proveo dvije godine vježbajući s japanskim judašima… (kompletan članak)

Fotos: Daniel Vaulot (Wikipedia)

Za one koji o judo sportu žele znati više, evo linkova koje preporučamo:
PRIČA O JEDNOJ ŽIVOJ LEGENDI (ISAO OKANO)
PRVO IME JAPANSKOG JUDA (YASUHIRO YAMASHITA)
VELIKI ŠAMPION (KEIJI SUZUKI – HIGHLIGHTS)