Ikebana

Uz bonsai i obožavanje trešnjinog cvijeta, ikebana je vjerojatno najizrazitija manifestacija iskazivanja ljubavi prema prirodi karakteristična za Japance.

„Kako smo mi Zapadnjaci zapravo primitivni!“ – uskliknuo je svojedobno Michael Jansen,  bostonski profesor orijentalistike. – Naša se ljubav prema cvijeću ogleda u barbarskoj sklonosti da negdje u prirodi natrgamo obilje cvjetova, dodamo mu isto tako bez veze natrgano obilje zelenila… pa sve to skupa utrpamo u vazu. I onda se tome divimo kao vrhunskom umjetničkom izrazu.  Kojeg li odsustva estetike, osjećaja i filozofije…!“

Japanci cvijeću prilaze na posve drukčiji način, objašnjava Jansen. Oni tragaju za dubokom i suptilnom duhovnom vezom čovjeka, cvijeta, prirode … a ikebana, ta divna umjetnost aranžiranja cvijeća, izraz je upravo tog suptilnog odnosa koji je toliko karakterističan za japansko podneblje.

Suština ove umjetnosti – koja je nešto mnogo više od običnog „aranžiranja cvijeća“ – proizlazi iz dubokog filozofskog shvaćanja odnosa čovjeka, prirode i filozofije života toliko karakterističnog za Japance. Iako su korijeni ikebane daleki, raznoliki i katkada višeznačni, suština ove umjetnosti je u postizanju sklada čovjeka i prirode.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE… (Ikebana – zanimljivi linkovi)