Haiku poezija

Svoj miris pruža
onome tko je slomi
Grana u cvatu

Ova haiku pjesma može vam dočarati sve odlike ove vrste poezije. Kratka, jednostavna, a opet toliko duboka u svojoj simbolici i porukama koje šalje. Pojednostavljeno rečeno, da ne ulazimo u literarne i teorijske ekspresionističke dubine, mogli bismo reći: Niti je grana baš grana, niti pruža miris… sve to može biti tek  simbolika koju svatko može tumačiti na svoj način. I u tome je veličina haiku poezije.
Smatra se najkraćim oblikom poezije na svijetu. Neiscrpno vrelo inspiracije haiku pjesnika oduvijek je bila priroda u svim njezinim pojavnim oblicima, od najsitnijih do najsnažnijih, od jedva primjetnih do sveprisutnih, kao i vječni odnos čovjeka s prirodom. Haiku je također duboko prožet zenom i njegovo potpuno razumijevanje pretpostavlja i poznavanje zena. Ali, čak i da ništa ne znate o zenu, u haiku pjesmama možete uživati, jer one su, kako je rekao japanski povjesničar umjetnosti Haruki Kanagawa „…jednostavne kao što je jednostavna i sama veza čovjeka i prirode, beskrajne u svojoj simbolici kao što je beskrajna filozofija života, nježna poput latice cvijeta i snažna poput planinske oluje, a u svakom svom detalju uvijek neizmjerno topla i duboko istinita“.
Za razliku od kićenog zapadnjačkog pjesništva, kojim se pjesme natrpavaju obiljem fraza, izričaja, figura i još koječega … pa se u tom obilju ekspresije, kako reče jedan teoretičar, katkada ne vidi suština … japanski pjesnik koristi minimalan broj riječi složenih u najjednostavniju moguću kratku pjesmu u kojoj svatko može naći odraz svoga života.
Još je jedna bitna odlika haiku poezije, jedinstvena u svijetu i povijesti pjesništva: ona je svojina svih slojeva Japanaca, od vrhunskih intelektualaca, do radnika na skelama i poljoprivrednika u najzabačenijim ruralnim dijelovima zemlje. Ljudi iz svih slojeva društva ne samo da vole i čitaju haiku, nego i sami stvaraju haiku pjesme.

Matsuo Basho: pjesnik – samuraj
Najpoznatiji japanski haiku pjesnik i ujedno jedna od najosebujnijih figura japanske povijesti, nesumnjivo je pjesnik-samuraj Matsuo Basho, čije pjesme su obilježile ne samo njegovu epohu, nego i cjelokupnu povijest haikua. Evo nekoliko njegovih pjesama:

Staza dragih uspomena
i umorne noge
Da li me to zove starost?

Početak umjetnosti:
pjesma uz sadnju riže
iz unutrašnjosti zemlje.

U jutarnjoj rosi
prljava, no svježa
blatna dinja.

Šalica čaja
u promrzlim prstima
Treba li više za sreću?

Topla ljetna kiša
i bistri potok
kroz moje sandale

Sunce nad snijegom
i moja sjena
smrznuta u sedlu

Najveći hrvatski autoritet na planu poznavanja ove vrste pjesništva i japanske kulture općenito je nesumnjivo prof. dr. Vladimir Devide i svakako bismo svim ljubiteljima haiku poezije, kao i onima koji će to sigurno postati, preporučili njegovu knjigu „Japanska haiku poezija i njen kulturnopovijesni okvir“ (izdanje Zagrebačka naklada, Zagreb 2003).

Korisni linkovi:
● Opsežna i izvanredno dokumentirana prezentacija haiku poezije: ENGLESKA WIKIPEDIA
● Vrlo stručan prikaz hrvatskog haiku pjesništva Đurđe Vukelić Rožić pogledajte na stranici: HAIKU U KRVATSKOJ
● Pregled najvećih japanskih i hrvatskih haiku pjesnika.
● Kratku prezentaciju triju vrsti japanskog pjesništva (haiku, senry, waka) pročitajte na stranici HAIKU LATICE
● Za one koji žele sami pisati haiku pjesme, evo nekoliko osnovnih pravila na zanimljivoj web stranici MAGICUS.INFO
● Izbor haiku pjesama japanskih pjesnika i pjesnikinja: MALA HAIKU ANTOLOGIJA