Vlatko Mišković

Vlatko Mišković (rođen u Osijeku 1950) magistar je prava, no judo sport kojem se posvećuje od svoje 16-te godine odvodi ga najprije u vode intenzivnog natjecateljskog treninga, a potom ga 20 godina vezuje uz profesiju sportskog novinara. U svojoj 40. godini biografiji dodaje novo poglavlje poduzetničke avanture; osnivanje prvog privatnog sportskog vrtića u Zagrebu, a potom i začetak onoga što je dva desetljeća kasnije izraslo u veliki Medical Yoga Centar s više od tisuću članova i 13 dvorana širom Zagreba. Uz to, upisuje Kineziološki fakultet i stječe diplomu višeg organizatora sportske rekreacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Japan je posebna priča njegova života. Nakon što je 8 puta bio prvak bivše Jugoslavije (6 puta kao član momčadi Mladosti iz Zagreba i 2 puta u pojedinačnoj konkurenciji do 70 kg), dobiva pravo specijalizacije judo sporta na međunarodnom Kodokan Judo Institutu u Tokiju, gdje je položio ispit za crni pojas 2. majstorskog stupnja. Uz to je diplomirao i na Ishikawa Yoga School (Tokyo) . Kasnije još jednom odlazi u Japan kao profesionalni novinar, a po povratku u Hrvatsku radi kao dopisnik japanske agencije „Tank Incorporated“ i ilustriranog tjednika „Tokyo-Focus“.
Osnove japanskog jezika naučio je još prije odlaska u Japan, putem klasičnog Linguaphone tečaja i izravno od japanskog judo trenera Hideji Sakume, da bi znanje praktično nadogradio tijekom boravka u Tokiju. Na Svjetskom kupu u gimnastici 1982 godine u Zagrebu bio je službeni prevoditelj japanske reprezentacije.
Više o iskustvima s japanskim judom iz prve ruke … (članak)

Mala osobna izjava o misiji web stranice Japan-line:
„Projekt Japan-line moj je skromni pokušaj da, premda već u predvečerju aktivnog životnog puta,  pokušam iskazati  zahvalnost zemlji u kojoj sam proveo neke od svojih najljepših godina i upoznao sport, ljude i običaje koji su obilježili najprije moje sportsko i mladenačko odrastanje, a zatim u velikoj mjeri odredili i moje ukupne etičke poglede na život.“