Japanska hrana u Hrvatskoj

Japanskih je restorana u Hrvatskoj svakim danom sve više, a o japanskoj se kuhinji sve češće piše, u pravilu vrlo pozitivno. Jer, poznato je da se Japanci tradicionalno hrane iznimno zdravo, da jedu puno ribe i povrća, a konzumiraju malo mesa i masnoća. U japanskoj populaciji postotak gojaznih ljudi je vrlo nizak pa je stoga i broj oboljelih od klasičnih bolesti koje su uzrokovane ili pospješene gojaznošću (srčani problemi, dijabetes, ortopedske teškoće, kolesterol itd) također nizak. Ne čudi zato da je, slijedom ovakve prehrane, Japan zemlja s najvećim postotkom stogodišnjaka u svijetu.
Japanska kuhinja je zasnovana na riži s miso juhom i drugim jelima s dosta sezonskih sastojaka. Na jelovniku su često riba i kuhano povrće, najčešće u raznim juhama od kojih je najpopularnija ramen. Plodovi mora su također neizostavni dio svakodnevne japanske prehrane, a jela se spremaju na razne načine; na žaru, ali se konzumiraju i sirova poput sushiya i sashimija. Plodovi mora i povrće se često pripremaju u posebnoj vrsti tijesta kao tempura. Osim riže uobičajena su dodaci (prilozi) i rezanci (soba i udon).

Općenito o japanskoj kuhinji možete više pogledati na linkovima:
COOLINARIKA
ZDRAVA KUHINJA

 

 

JAPANSKI RESTORANI U HRVATSKOJ – ZAGREB:
TEKKA
TAKENOKO
EVERGREEN SUSHI BAR
MANZOKU
BURO
BINIMOTO

 

SPLIT
OYSTER & SUSHI BAR BOTA
JAPANESE RESTAURANT SAMURAI

DUBROVNIK
TAKENOKO
SHIZUKU