Svibanjski svijet origamija u Zagrebu

Tijekom mjeseca svibnja 2017. u Zagrebu će biti tri zanimljiva događanja u okviru kojih će zainteresirani građani moći doznati više o origamiju, tradicionalnoj japanskoj umjetnosti presavijanja papira i kreiranja beskrajnog mnoštva različitih likova od papira:

Kreativne origami radionice u Botaničkom vrtu, 09.svibnja 2017.
Pod zajedničkim nazivom “Tajni život cvijeća – odrazi u papiru”, zanimljivi svijet origamija otkrit će nam origami-majstorica Sanja Srbljinović Čuček. Termini radionica:
17.00-17.45
17.45-18.30
Za više detalja o svim događanjima u Botaničkom vrtu, kliknite ovdje!

Origami radionica “Kod šatora” Instituta „Ruđer Bošković” 13.svibnja 2017.
Papir je kao svaki dobar prijatelj, vrlo iskren. Tragovima koje ostavljamo u njemu, pokazuje nam naš odraz: tugu ili veselje, nestrpljivost ili upornost, usredotočenost ili rastresenost. Ne trebamo se ljutiti ni obeshrabriti ako nam ne pokaže odmah ono što želimo. Prijateljstvo, kao i učenje, je put, a ne trenutak. I nije točno da papir trpi sve. Krhak je i prolazan –  kao svako živo biće. I baš tom svojom kvalitetom uči nas obzirnost i strpljenje, daje hrabrost da pokušamo ponovno i ponovno. Hladi naše burne emocije, jača samokontrolu. Dijelimo li ovo znanje, pomažemo li time drugima, pomoći ćemo i sebi, ojačati u socijalnim vještinama, dobiti na životnoj mudrosti.
Vidimo se na Ruđeru!
Lokacija: knjižnica 3. krila
Za opširniju informaciju kliknite ovdje!

Znanstveni piknik, Jadran film, Dubrava: 16.-28. svibnja 2017:
Nakon nekoliko tisućljeća što čovjek koristi papir, tek je zadnjih nekoliko desetljeća umjetnost savijanja papira inspirirala mnoga znanstvena otkrića, od koje ćemo neka vidjeti na video klipovima. Savijat ćemo i pokazivati papirnate turbine i vjetrenjače, različite papirnate letjelice. Nedavno nagrađeni znanstveni dokumentarac François-Xavier Vives-a govori o Origami revoluciji. A ta revolucija dotiče i obnovljivu energiju: Dok se Miura solarna jedra složena origami tehnikom još od 1990-tih kreću svemirom i inspiriraju daljnje invencije u tom području, znanstvenici danas promišljaju o spoju papirnatog zmaja i turbine na pogon vjetra. Posjetite nas na Znanstvenom pikniku i maštajte s nama origami ideje.