Predavanje o Danu dječaka – tradiciji dugoj tri stoljeća

Veleposlanstvo Japana u suradnji s Etnografskim muzejom prigodnom je zanimljivom manifestacijom u Zagrebu, 04. svibnja 2017. u Etnografskom muzeju obilježilo tradicionalni japanski Dan dječaka.

Kroz prigodno predavanje ukratko je predstavljen Dan dječaka, njegove karakteristike i posebnosti, a nakon toga organizirana je radionica na kojoj su nazočni posjetitelji manifestacije mogli naučiti kako jednostavno napraviti origami – samurajsku kacigu. Održane su i demonstracije borilačkih vještina (judo, karate), a u Muzeju su bili izloženi ukrasi Dana dječaka – karakterističan koinobori i samurajska kaciga.

Opširnije o Danu dječaka:
Početkom svibnja cijelim Japanom vijore vjetrokazi u obliku šarana – koinobori. To je znak da se bliži festival pod nazivom Tango-no-Sekku, odnosno Dan dječaka. Osim šaranolikih vjetrokaza, na Dan dječaka japanski se domovi ukrašavaju i replikama povijesnog ratničkog inventara kakvim su se davnih dana koristili samuraji.  Dan dječaka slavi se petog dana mjeseca svibnja, a kaže se kako ovaj festival potječe iz 17. stoljeća kada se u obiteljima na dan 05. svibnja slavilo rođenje i stasanje sina koji je trebao postati nasljednikom obiteljske loze. U to vrijeme, šogunat Tokugawa započeo je s običajem isticanja obiteljskih zastava ispred kuća plemića u kojima su živjela muška djeca. Kako običaj nije dozvoljavao isticanje zastava građanskim obiteljima, one su umjesto zastava ispred kuća isticali šaranolike vjetrokaze.
Šaran kao motiv vjetrokaza nije izabran slučajno. Po japanskoj tradiciji i legendama, šaran je najduhovnija, najizdržljivija i najupornija riba koja se na svojim putovanjima ne zaustavlja čak ni pred slapovima i brzacima, pa se vjeruje da utjelovljuje odlike poželjne kod muške djece, a kako bi odrasli u odlučne, snažne i izdržljive muškarce.
Od 1948. godine uredbom Vlade Japana ovaj je dan preimenovan u Dan djece.