Koncerti japansko-hrvatskog prijateljstva pijanistice Yoko Nishii

Kulturni događaji mjeseca rujna na relaciji Japan-Hrvatska, slobodno to možemo reći,  bila su dva uspješna koncerta poznate japanske pijanistice Yoko Nishi, u ponedjeljak 18. rujna u Muzeju Mimara u Zagrebu, te u utorak 19. rujna u Umjetničkoj akademiji u Splitu .
Bili su to u pravom smislu riječi, kako je najavljeno od strane Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, „koncerti japansko-hrvatskog prijateljstva“ na kojima je umjetnica izvodila, između ostalih, djela japanskih, ali i hrvatskih skladatelja.
Ulaz na oba koncerta bio je slobodan.

Na slici: Koncert u Splitu.

YOKO NISHI rođena je u gradu Ise u Japanu i već od četvrte godine života pohađa privatne satove klavira kod prof. Mitsuko Tomio, a od 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kenshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. kod Hitoshiya Kobayashija. Usporedo, 1998. završava i studij francuskog jezika i književnosti na privatnom sveučilištu Keio u Tokiju. Iste godine odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući dvogodišnjoj stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu. U samo dvije godine 2000. završava četverogodišnji studij, a u srpnju 2002. postiže stupanj magistra glazbene umjetnosti. Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao stipendistica japanske vlade. Trenutno predaje klavir na Umjetničkoj akademiji u japanskom gradu Aichiju.
Uspješna je sudionica i pobjednica brojnih svjetskih natjecanja pijanista, u Hrvatskoj je držala brojne zapažene solističke recitale, a nastupila je i u brojnim zemljama Europe, te na brojnim manifestacijama u Japanu.
Za cijelo to vrijeme ustrajno radi na izučavanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske, kao i s područja bivše Jugoslavije. U veljači 2015. prva u svijetu objavljuje CD s cjelovitim glasovirskim opusom Dore Pejačević u izdanju japanske diskografske kuće Herb Classics, a u rujnu 2015. održala je 11 koncertnih turneja u Hrvatskoj povodom 130.
obljetnice rođenja Dore Pejačević. U ožujku 2016. pozvana je u žiri međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai u Varaždinu.
Iste godine održala je i dobrotvorni koncert za potporu Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilnost u organizacijiVeleposlanstva Japana u sklopu Tjedna japanske kulture u Hotelu Westin u Zagrebu. U rujnu 2016. održala je osam koncertnih turneja u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj.

PROGRAM:
Kozaburo Hirai (1910 – 2002): Sakura, sakura (fantazija za klavir, tradicionalna)
Kosaku Yamada (1886 – 1965): Karatachi no hana /Cvijet trolisne naranče
Božidar Kunc (1903 – 1964): Nokturno u fis molu, Op. 32-1
Dora Pejačević (1885 – 1923): Život cvijeća, br. 4 Potočnica, br. 5 Ruža
Felix Mendelssohn (1809 – 1847) = Liszt: Auf Flügeln des Gesanges / Na krilima pjesme
Robert Schumann (1810 – 1856) =Liszt: Widmung / Posveta
Franz Schubert (1797 – 1828) = Liszt: Gretchen am Spinnrade / Marica na kolovratu
Franz Liszt (1811 – 1886): Mephisto Waltz No. 1