Japanske lutke – tradicija koja živi tisućljećima

Za kraj Japanske kulturne jeseni 2017. godine, Veleposlanstvo Japana i Gradski muzej Varaždin predstavljaju jedinstvenu izložbu pod nazivom „Lutke Japana – obrisi molitve, utjelovljenja ljubavi“. Otvorenje izložbe bilo je u četvrtak 9. studenoga u Palači Herzer u Varaždinu, a izložba je do 3. prosinca.
U Japanu su lutke (originalnog naziva ningyo, što u doslovnom prijevodu znači „ljudski oblik“) od pamtivijeka neizostavni dio svakodnevnog života svih slojeva ljudi. Odražavaju običaje i nastojanja ljudi, posjeduju regionalna obilježja, a kroz stoljeća su se razvile u najrazličitije oblike. Izrađuju se u različite svrhe i prikazuju u brojnim prigodama, od rođendanskih poklona do atraktivnih prezentacija tijekom posebnog japanskog blagdana „Festivala lutaka (Hinamatsuri) ili Dana djece (Kodomo no Hi).
Ovom izložbom Veleposlanstvo Japana, kao i Gradski muzej Varaždina žele zainteresiranim posjetiteljima približiti raznorodne dijelove japanske kulture utjelovljenje u japanskim lutkama. Kulture, koja je započela izradom prvih lutaka još 800 godina prije gotovo 3.000 godina.

VIŠE O JAPANSKIM LUTKAMA:
WIKIPEDIA
VIDEO 1.
VIDEO 2.